Wat is er Nieuw?
Zeewaterforum.info

U bezoekt ons forum als gast, wij zouden het leuk vinden als u zich registreert en aktief mee discussieert in de verschillende topics.

Mefisto´s rif

mefisto

Zeewateraquariaan anno 2003
Opgestart in november 2003 met een bak van 120x50x50 met 45 kg levend steen. Hoewel dit niet helemaal de bedoeling was, is gebleken, dat dit een perfecte tussenoplossing bleek voor het `genezen` van de levend steen.

Het grote voordeel is geweest, dat we regelmatig eens een steen hebben kunnen verleggen omdat een of ander koraaltje of ander dier spontaan te voorschijn kwam en het een kans wilden geven te overleven. Op 2 mei is de gehele inhoud overgeplaatst naar het aquarium in de woonkamer 130x60x60. Onderstaand volgen foto´s van de oude situatie en de nieuwe situatie.

Foto 1
Oude bak en leegmaken oude bak
 

Bijlagen

  • oude bak.jpg
    oude bak.jpg
    115,2 KB · Weergaven: 818
Laatst bewerkt:
Foto 2
Voorbereidingen rifwand van spaghettisteen op PVC van 16 mm
 

Bijlagen

  • wandtotaal.jpg
    wandtotaal.jpg
    125,3 KB · Weergaven: 683
Laatst bewerkt:
Foto 3
Op 29 april 200 liter vers water aangemaakt. Op zaterdag 1 mei 100 liter water uit bestaande bak in nieuwe bak gedaan en omgekeerd 100 liter vers water in de bestaande bak. Tevens een x aantal stenen overgezet die iets minder spectaculair leven leken te bevatten. Op zondagmiddag in een paar uur tijd de rest van de steen en het water uit de bestaande bak in de nieuwe bak overgezet in een eerste ruwe opzet. Het geheel laat een wat mistige indruk achter ... beetje mysterieus.
Vanaf de zijkant echter lijkt het wel een weergaloos diepte effect te geven zo met de HQI-zonneschijn.
 

Bijlagen

  • 2 mei.jpg
    2 mei.jpg
    85,2 KB · Weergaven: 384
Laatst bewerkt:
Foto 4
´s Avonds stonden de meeste dieren alweer open of ze waren druk bezig met open te gaan staan. Hieronder een aantal bij elkaar geplakt. In ieder geval dus de heliopora, paddestoel, keniaboompjes, diverse kokerwormpjes links en rechts en diverse poliepen van tot nog toe onbekende koralen
 

Bijlagen

  • paddokeniaheliokokermontiiets.jpg
    paddokeniaheliokokermontiiets.jpg
    109,2 KB · Weergaven: 281
Laatst bewerkt:
Foto 5
Inmiddels zijn we 3 weken verder. Tot zover gaat alles naar wens. Tussentijds nog eens een steentje hier en daar verplaatst en enkele dieren een andere plaatst gegeven.
Let op het vingerkoraal ... is toch echt geen kleine jongen, aquariumvullend, beeldvullend, neemt wel het licht weg van de kleintjes ...
 

Bijlagen

  • 21 mei 2004.JPG
    21 mei 2004.JPG
    96,2 KB · Weergaven: 617
Laatst bewerkt:
Foto 6
Zoals bijvoorbeeld deze gladde oortjes, die op dezelfde steen zitten. Heb het vingerkoraal dicht moeten pesten om ze op de foto te kunnen zetten. Hopelijk zoeken de oortjes uit eigen beweging een lichter plekje.
De harige oortjes staan wel gewoon in het licht, maar dat is niet zo moeilijk met een los steentje.
 

Bijlagen

  • gladde en harige oren.jpg
    gladde en harige oren.jpg
    82,7 KB · Weergaven: 194
Laatst bewerkt:
Foto 7
Stekje Hysterix eind februari meegenomen uit Spijk. Is ondertussen bijna verdubbeld in dikte en bijna een keer zolang geworden en sterk vertakt.
 

Bijlagen

  • hysterix.jpg
    hysterix.jpg
    67,1 KB · Weergaven: 198
Laatst bewerkt:
Foto 8
De zeer dankbare Heliopora. Gekocht als leuk uitziend stuk levend steen. Begint in de 2de week (december 2003) spontaan te vervellen. In de stroming geplaatst en kijk wat er van is geworden. In 1 woord prachtig ... goed uitstaande poliepen, bergen aan groeipunten.
 

Bijlagen

  • heliopora.jpg
    heliopora.jpg
    137,3 KB · Weergaven: 213
Laatst bewerkt:
Foto 9
Niet te vergeten ons hersenkoraaltje. Meegelift op levend steen, was spierwit en zeker de helft kleiner dan wat het nu is. Is er dus duidelijk helemaal bovenop gekomen en groeit als kool ... koraal.
 

Bijlagen

  • hersenkoraal.jpg
    hersenkoraal.jpg
    103,7 KB · Weergaven: 213
Laatst bewerkt:
Foto 10
En tot slot, eveneens meegelift op het levend steen, aardbeikoraal. Begonnen met 4 poliepen en een paardekop. Heeft ondertussen 3 nieuwe poliepen bijgevormd. Wordt per dag of per 2 dagen vetgemest met artemia, mysis, shrimps en vlokvoer. Alles via een plastic injectiespuit.
 

Bijlagen

  • aardbeien.jpg
    aardbeien.jpg
    86,6 KB · Weergaven: 201
Laatst bewerkt:
Foto 11
De techniek onder de bak. Rechts toevoer vanuit aquarium, gevolgd door Schuran 150 afschuimer en een los Eheim binnenfiltertje met actief kool. Rechtsonder een OR3500 waarvan de standaard afvoerkoppeling is vervangen door 25 mm PVC voor een hogere opvoercapaciteit. `Zwevend`nog een OR3500, aanvoer vanuit het aquarium en afvoer rechtsboven via 2 roterende koppen. Aan en afvoerleidingen van 25 mm voor minimale weerstand en maximaal profijt.
 

Bijlagen

  • sumpos mefistos.jpg
    sumpos mefistos.jpg
    71,8 KB · Weergaven: 275
Laatst bewerkt:
Foto 12
En tot slot de lichtkap in wording. Moet nog worden voorzien van enkele ventilatiemogelijkheden, plakfolie en wat bootlak. Zal uiteindelijk aan 3 zijden afneembare panelen hebben voor een goede bereikbaarheid in het aquarium.
De verlichting zelf bestaat uit 2 x 150 Watt HQI (AM) een 38 Watt blauwe TL.
 

Bijlagen

  • lichtkap.jpg
    lichtkap.jpg
    72,9 KB · Weergaven: 345
Laatst bewerkt:
mooooooooooiiiii hoor.
zo te zien ben je er lekker mee bezig ;D.
en er zit lekker wat op dat steen dat wat mee gereist is.
suc6 mark
 
Ziet er goed uit, zéker voor zo'n verse bak!
 
Zoals de bak er 13 juni bij stond, na in breng van groene sterpoliepen, steen met ruwe oren, koppeltje anemoonvisjes, twee garnalen en een heremietkreeftje.

Binnenkort waterverversen en tegelijkertijd de uitstekende PVC-buizen afzagen tot steenhoogte, de Powerhead 802, die echt nodig is voor de stroming tegen de achterglaswand plaatsen en koraalgrind op de bodem leggen.

Wordt vervolgd.
 

Bijlagen

  • bak 13 juni 2004.jpg
    bak 13 juni 2004.jpg
    101,8 KB · Weergaven: 439
Laatst bewerkt:
Hoi Mefisto

Mooie opbouw een vraagje hierover.
De spaghettisteen opbouw op de pvc buizen hoe hou je deze stabiel.
Ik zie dit ook wel zitten voor dit in elkaar te knutselen maar ik snap niet hoe deze blijven staan "omkantelen"

Mvg
Conner
 
Het maken van deze achterwand is gedaan volgens hetzelfde principe als het maken van een zuil. Een voet maken zodat deze niet omver kan vallen, stenen doorboren (met een 16 mm boor) en stapelen maar.

Bij een zuil kun je een voet maken in de vorm van een kruis. In ons geval hebben we het ivm achterruit iets anders gedaan:
1) Stenen goed schoonmaken met hogedrukspuit, schoon is een relatief begrip bij spaghettisteen, maar je zult zien dat er een verschil is tussen voor en na de hogedrukreiniger;
2) Gaten boren met 16 mm steenboor. Spaghetttisteen is een zeer broze steensoort, relatief makkeliijk te doorboren, of plat te maken met een slijptol, stukjes afbreken of uitbreken met een schroevendraaier werkt ook, spaghettisteen breekt ook enorm makkelijk onder geweld. Wees dus voorzichtig met boren;
3) Droog stapelen, net zolang tot je tevreden bent over het resultaat. Dit klinkt een beetje dom, want uiteindelijk komt er weer levend steen voor te staan;
4)In ons geval hebben we ervoor gekozen om langgerekte en/of grote steen onderaan iedere stapel te leggen, waarbij het gat zoveel mogelijk naar de achterzijde is geboord. Het uiteindelijke resultaat is dat het geheel na plaatsing in de bak niet naar voren kan vallen omdat de onderste steen als voet dienst doet;
5) Indien je dat wilt (zo hebben wij het gedaan), kun je de buizen onderuit laten steken en via T-stukjes met elkaar verbinden. Ook kun je dan T-stukjes over de bodem naar voren laten steken, buisje erin en het kan helemaal niet meer naar voren vallen.

Succes ermee
 
Mefisto, bedankt voor de goede uitleg, ga er van het weekeinde mee beginnen maar had gedacht voor als voet een steen te gebruiken en deze niet volledig door te boren en daar de pvc buis in te kleven.
Of gaat dit niet zo stabiel zijn dan.
Ga wel de onderste steen een vlakke onderkant geven

Mvg Conner
 
Als de onderste steen een groot oppervlak heeft en het gat minstens 10 cm diep kan zijn, ander zou ik het niet aandurven alleen de steen als voet te gebruiken, maar dat is persoonlijk.
 
Bovenaan