Dennis,
't Gaat inderdaad om alcohol, en die is in wodka echt niet anders dan in jenever. De auteurs hebben gezocht naar een zo goedkoop en puur mogelijke vorm van ethanol, en hebben die in wodka gevonden.
Hoe zuiver jenever in vergelijk is weet ik niet.
'Weinig' doseren komt op 't zelfde neer als wat we al 'tijden' kennen. Het nieuwe eraan is, dat je zó veel doseert, dat 't nitraat op raakt, waardoor een bepaalde bacteriestam fosfaat begint 'op te eten'.
Je stimuleert zo de vorming van 'n dikkere biofilm van deze bacterien. Omdat deze niet oneindig dik kan worden, laten flapjes ervan los. Deze drijven door 't water en worden door de afschuimer verwijderd OF door de koralen opgegeten! Hierdoor: betere groei en poliepextensie. Verder betere waterwaarden. De clou ligt dus bij:
- vorming van bacterioplankton
- Hierdoor voeding van de koralen
- Nitraat en fosfaat op natuurlijke waarden.
Maar het internet-artikel is eigenlijk niet te vergelijken met het originele artikel uit MA. De vertaling van rijmpje is trouwens behoorlijk goed!