U bezoekt ons forum als gast, wij zouden het leuk vinden als u zich registreert en aktief mee discussieert in de verschillende topics.
Wat versta je precies onder een "bioloog"? Vroeger hadden we een systeem van op elkaar gestapelde laden waar het water via een sproeifilter door heen viel. Dat noemden we een bioloog. Ook kwam het voor dat dat het aquarium water door één of meer met elkaar in verbinding staande bakken werd gevoerd en in het aquarium werd terug gepompt. Ook dat werd een bioloog genoemd. Er zijn/waren nog meer variaties die alle berusten op de gedachte dat een zuiver biologische zuivering van zeewater mogelijk was. Ze namen veel ruimte in en waren kwetsbaar in hun werking. Als filtermateriaal gebruikten we inderdaad watten, schelpbreuk, koraalbreuk, zand, algen, etc.
In de koudwaterwereld gebruiken we nu de eiwitafschuimer en zandbodems in combinatie met stromingspompen.
Nog een aanvulling op Ernst zijn post: bij grotere vissen (of krabben en kreeften) gebruik je best ook nog een mechanische flter, (vb gafzak, spons, watten, zandfilter) welke 1 a 2 x per week geeibigd dient te worden.
Een "bioloog" heb je echt niet nodig.
Ik heb zelf 6 grote gafzakken van 80cm lang erin hangen die ik elke week schoonmaak. Bevalt een stuk beter dan filterwatten.
Ook heb ik schelpen, stukjes lavasteen, keramische pijpjes en ander oud levend steen in me filter.
Verder gebruik ik ook Ozon en actieve kool.
Gafzak= gewoon een fijnmazige zak waar je water doorheen loopt. Is dus een mechanisch filter, net als filterwatten waar het grovere vuil zich verzameld; zeer regelmatig schoonspoelen zo'n ding dus.
Levend steen is gewoon steen uit zee; doel hiervan is het inbrengen van bacterien die nodig zijn om van je gifstoffen ( Ammonium en Nitriet) minder giftige stoffen te maken (Nitraat) die vervolgens door de afschuimer uit je systeem verwijderd kunnen worden.
Er is niets dan het hoge gewicht op die stenen tegen. Ik doel op het zogenaamde vulsteen van tropische bakken: volgens de eigenaar uitgewerkt steen WAARIN bacteriën zitten die geen of bijna geen zuurstof nodig hebben en zich voeden met nitraat. Deze bacterien komen op basalt en dergelijke stenen niet voor. Dat wil niet zeggen dat je geen begroeide steen in je bak moet doen, maar verwacht er geen werking als filter van. Wees ook erg voorzichtig met oesters: voor je het weet is je hele bak naar de filistijnen, mét alle leven er in. Houd het maar bij mosseltjes, alikruiken en in het zand levende slakjes.Levend steen=steen-uit-zee?
Dus gewoon wat ik altijd al gedaan heb, van de waterkant mooi begroeide basaltkeien meenemen?
Ik ga mijn aquarium sowieso met Oosterscheldewater vullen, daar zit toch ook van alles goeds in?
Wat ik ervan denk te begrijpen is dat ik mijn achtergrond (begroeide stenen en oesters) dus het eerst moet doen,
en moet wachten met de bevolking.
Mvg,
Jan
Er is niets dan het hoge gewicht op die stenen tegen. Ik doel op het zogenaamde vulsteen van tropische bakken: volgens de eigenaar uitgewerkt steen WAARIN bacteriën zitten die geen of bijna geen zuurstof nodig hebben en zich voeden met nitraat. Deze bacterien komen op basalt en dergelijke stenen niet voor. Dat wil niet zeggen dat je geen begroeide steen in je bak moet doen, maar verwacht er geen werking als filter van. Wees ook erg voorzichtig met oesters: voor je het weet is je hele bak naar de filistijnen, mét alle leven er in. Houd het maar bij mosseltjes, alikruiken en in het zand levende slakjes.
Wat bedoel je precies met "naar de filistijnen"? Ik heb jarenlang oesters in mijn bak gehad en nooit iets gemerkt.
-Misschien omdat ik altijd oesters gehad heb,d.w.z. nooit een bak zonder oesters, maar dat lijkt me sterk omdat ik op een gegeven moment spontane aangroei van zakpijpen en zeepokken had, en de waterkwaliteit heel goed was.-
Jan
Ja, het was wat kort door de bocht: oesters kunnen op zeker moment besluiten dat het tijd is om zich voort te planten. Zij vullen dan je bak volledig met sperma etc. dat daarna weer snel afsterft. Bij dat afsterven daalt echter het zuurstofgehalte in je bak ver beneden het minimum. Dat merk je dan de volgende ochtend aan de dode inhoud van je bak. Ook wanneer een oester om wat voor reden afsterft bestaat het risico op vergiftiging. Maar je kunt natuurlijk geluk hebben. Denk dan eens aan die kruik welke te water wordt gelaten.....