Wat is er Nieuw?
Zeewaterforum.info

U bezoekt ons forum als gast, wij zouden het leuk vinden als u zich registreert en aktief mee discussieert in de verschillende topics.

Zoanthus; Hoe en wat?

Patrick_NL

ZOAddict
In de laatste jaren heb ik veel informatie verzameld over zoanthus, palythoa, protopalythoa etc..
Deze informatie stond altijd op mijn site www.zeeaquarium.eu. Ik vond het tijd om dit breder te delen en plaats deze daarom in deze sticky.

Zoanthus in het zeeaquarium

Zoanthiden zijn kleine zachte koralen die in een breed scala aan kleuren en patronen voorkomen. Ze zijn makkelijk te verzorgen en erg sterk. De meeste kunnen snel groeien en maken een leuke toevoeging voor het zeeaquarium.We zullen een kijkje nemen naar wat basis zoanthus informatie, de soorten die je in de handel ziet, het verschil tussen de soorten en hoe ze te verzorgen.

Benaming
Om te beginnen kijken we naar de vaak verwarrende benamingen. Alle types zoanthus zijn lid van de biologische Orde Zoanthidea, welde een deel is van de Subclas Hexacorallia. Deze twee namen zeggen je misschien niet veel, maar ze geven iets vreemds van zoanthus aan, als je weet wie hun verwanten zijn. Omdat ze hexacorallia zijn, betekent dat zoanthus veel meer verwand is aan steenkoraal dan aan lederkoralen, welke tot een geheel andere groep behoren, namelijk de Subclas Octocorallia. Dus in feite zijn de zoanthus geen lederkoralen, maar ze lijken er sterk op, waardoor de naam blijft hangen.

Dan is er nog de veel gebruikte naam "koloniale anemoon", die voor alle sosorten gebruikt wordt. Ja, ze lijken vaak op een kleine zeeanenoon, maar ze zijn geen anemonen. Anemonen zijn wel hexacorallia, maar ze behoren tot de Orde Actiniaria, niet Zoanthidea. Maar alweer, goed of fout, de naam blijft hangen.

De algemene naam "XXX poliep" is ook vreemd, omdat de term "poliep" voor zowel leder- als steenkoralen gebruikt kan worden. We noemen een solitair koraal een poliep, terwijl een koloniaal koraal is opgebouwd met meerdere poliepen. Het is dus vreemd dat de namen "button poliepen" en "Bali poliepen" al tijden worden gebruikt voor vele variëteiten van zoanthus. Maar er zijn vele gebruikelijke namen die niet echt logisch zijn, dus ook dit is niet verrassend. Onthou echter dat wanneer je iets leest over koralen, en de term "poliep" komt voorbij, dat het niet per see over een zoanthus gaat.

Als laatste, de Orde Zoanthidea beval verschillende genera, een ervan is Zoanthus. De leden van dit genus worden dus correct zoanthus genoemd, wat soms weer tot verwarring leidt. Alle leden van de Orde Zoanthidea kunnen zoanthus genoemd worden, maar ook alle leden van een sub-groep van deze orde. Dit kan je doen twijfelen waar iemand het over heeft; een type zoanthus of een specifiek type zoanthus. De enige manier om dit duidelijk te hebben, is door de context, tenzij je het ziet in hoofdletters, schuingedrukt of onderlijnd, wat altijd een indicatie is dat het gaat om een genus.

Maar genoeg daarover. Verder met de rest. Alles bij elkaar zijn er vele genera, maar we blijven nu bij de vier meest aangeboden in de handel, welke zijn: Zoanthus, Parazoanthus, Palythoa en Protopalythoa. De meest gebruikte namen daarvoor zijn respektievelijk Zeematten, Bali poliepen en Buttonpoliepen. Zoals je ziet delen Palythoa en Protopalithoa dezelfde naam.
Genus Zoanthus: zeematten


Zeematten bestaan uit kolonies van relatief kleine poliepen van 1 centimeter of kleiner in diameter. Ze zijn vaak erg kort en dicht op elkaar. Ze vormen grote kolonies, groeiend als matten over de stenen. Ze zijn allemaal verbonden met een mat, welke bestaat uit levend weefsel en heet coenechyme.

Elke poliep in een kolonie heeft vele stompe tentakels en een bijna niet aanwezige mond. Ze varieëren in kleur van bruin, geel, blauw of grijs met lichter gekleurde centrums, het hart. Soms zijn er poliepen die fel rood of oranje zijn, of met meerdere kleuren door elkaar, waardoor ze een zeer mooie toevoeging aan het aquarium zijn. Ze groeien bijna overal op en kunnen zelfs over hele koralen groeien.

In het aquarium zijn de zoanthus afhankelijk van goede verlichting en hebben een hoge intensiteit nodig om te kunnen leven. Ze kunnen het beste op een plek geplaatst worden met veel tot matige stroming, welke er voor zorgt dat er geen vuil en detrius tussen de poliepen blijft liggen. Hou wel in gedachte dat deze kleine jongens over andere koralen kunnen groeien. Als een kolonie groeit, kan het in contact komen met een koraal en gewoon door blijven groeien. Dit kan weinig gevaar als ze om de basis van het koraal groeien, maar ze kunnen er ook overheen groeien en het koraal doden. Ze kunnen echter zelf ook slachtoffer worden van meer aggresieve koralen, die geen problemen hebben met het verdedigen van hun ruimte.

Zoanthus neemt geen voeding aan die we in het aquarium doseren, maar kunnen voordeel hebben van kleinsoortig plankton-achtig voedsel of een diep zandbed dat natuurlijke voedingsstoffen levert. Echter heb ik kolonies zien woekeren door aquaria waar geen voeding gegeven werd, als er maar genoeg licht is.
Genus Parazoanthus: Bali poliepen


Er is meer dan een soort Parazoanthus, maar de enige die je tegen zal komen in de winkels, is de momenteel onbenoemde soort Parazoanthus gracilis, beter bekend als Bali poliep. Voor welke reden ook, er is besloten dat de naam 'gracilis' niet correct was, maar er is nog geen nieuwe naam voor gekomen.
Dit is een solitaire zoanthus, die echter wel vaak kolonies vormt. Hiermee bedoel ik dat de individuele poliep niet altijd bevestigd blifjt aan de mat, zoals de echte zoanthus. Maar ze leven wel in groepen bij elkaar. Vaak zijn ze alleen verbonden door dunne stroken vlees, stolons genaamd, of in kleine groepjes met hun basis tegen elkaar aan.

Balipoliepen hebben een langer lichaam met veel langere tentakels, die ook echt gebruikt worden om eten te vangen. Hoewel de poliepen langer zijn dan zoanthus, zijn ze vaak kleiner in diameter, vaak niet meer dan een halve centimeter. Ze leven vaak op harde oppervlakten, maar worden ook wel eens gevonden op sponzen. Bali poliepen zijn altijd geel of geel-achtig van kleur.

Balipoliepen kunnen een breder spectrum van licht verdragen dan de zoanthus, maar feller is beter. Ze hebben ook een zachter lichaam en behoeven daardoor minder stroming tot zelfs zeer lage stroming. Ze nemen gretig vlezig voer aan zoals artemia. Ook plankton of een diep zandbed wordt gewaardeerd. Maar ook deze soort heb ik zien groeien in aquaria waar ze niet gevoerd werden.

Net zoals de zoanthus, moet je goed nadenken bij de plaatsing van deze poliepen. Ze kunnen weelderig groeien en hiermee andere koralen overgroeien. Echter zijn ze ook gevoelig voor sterk netelende koralen.

Al met al kunnen Balipoliepen heel erg sterk zijn. Hoewel er andere Parazoanthus zijn die in symbiose leven met andere organismen, zoals sponzen. Helaas sterven deze zoanthus wanneer de spons sterft. In andere woorden, als je deze soort ooit tegenkomt en je denkt een speciaaltje te hebben, en de spons sterft (wat vaak zal gebeuren) dan sterven de poliepen er snel achter aan. Het is dus beter om je te houden bij de niet zo veeleisende soorten. Er zijn ook enkele Parazoanthus die azoöxanthellaat zijn, wat betekent dat ze niet van licht kunnen leven. Deze hebben continue voer nodig, wat ze minder makkelijk maakt. Deze soorten zijn echter zeldzaam in de aquariumhobby.

Genus Palythoa: Button poliepen


Van de vier soorten zoanthus die we bespreken, is de Palythoa de minst vaak geziene zoanthus. Toch is het heel waarschijnlijk dat je deze soort ooit ergens ziet. De leden van dit genus kan je identificeren aan een dikke, overgroeiende klomp coenenchyme, waar de poliepen diep in zitten. Niet veel van de poliep steekt uit de basis, welke goed zichtbaar is. Ze nemen ook zand en schelpjes op in de coenenchyme. In tegenstelling tot de Zoanthus, waar de poliepen de coenenchyme bedekken en waar geen zand in zit.

De kleuren zijn niet zo fel als die van Zoanthus, de meeste zijn bruin, rood of creme. Hun tentakels zijn meer een rij knobbeltjes rond hun centrum. Palytoa neemt vlezig voer aan, terwijl Zoanthus dit neit doet.

Ondanks de verschillen, hebben ze ook voordeel bij het gebruik van plankton of een diep zandbed, en hebben ze dezelfde verzorging nodig als Zoanthus. Ze hebben veel licht nodig en matig tot veel stroming.

Ze zijn bekend om hun vermogen andere koralen te overgoeien. Wees dus bedachtzaam waar je dit soort plaatst.

Genus Protopalythoa: Button poliepen
Leden van het genus Protopalythoa worden ook button poliepen genoemd, maar ze zien er heel anders uit. Net als bij het verschil met Zoanthus en Parazoanthus, vormt ook Palythoa een dikke overgroeiende coenenchyme basis, maar Protopalythoa doet dit niet. De poliepen kunnen soms verbonden zijn door een smalle basis (waar soms zand of vuil in zit), of door een dun strookje vlees. Soms zijn het individuele poliepen.

Protopalythoa heeft ook langere tentakels dan Palythoa, de tentakels kunnen ook vaak waargenomen worden wanneer ze een op en neer gaande beweging beschrijven. Ze zijn vrij dun en lopen uit in een punt. Protopalythoa is groter (gedeeltelijk omdat er geen coenenchyme is) en zijn meestal tussen de 1 en 2,5 centimeter in diameter. Maar er zijn er bij die groter zijn, tot wel 5 centimeter. De meest voorkomende kleuren zijn bruin en rood, vaak met vlekken, stippen of strepen, of groen, creme of wit, wat ze toch aantrekkelijk kan maken.

Ze hebben minder stroming nodig dan de Palythoa, matig tot weinig. Verder is alles het zelfde. Veel licht, en vlezig voer, hoewel plankton en een diep zandbed ook helpen.

Als laatste: Wees voorzichtig!


Zoanthus zijn dus allemaal sterk en makkelijk te verzorgen, maar er is nog een ding dat verteld moet worden. Vele soorten zijn erg giftig.

Er zijn verschillende types veel voorkomende zoanthus, inclusief palythoa, die een dodelijk gif kunnen produceren (toepasselijk genoemd palytoxine). Het komt voor in de slijmlaag waar ze zich mee bedekken. Als je genoeg in een open wond, je oog of mond krijgt, kan het je zelfs doden. Vele aquariumhouders hebben gevallen gemeld van gevoelloosheid, ziekte en hallucinaties, maar het spul is sterk zat om te doden.

Ze pakken met een open hand, is absoluut af te raden. Maar wanneer je een kolonie aanraakt, krijg je altijd wat slijm op je vingers. Het is zeer belangrijk dat je dan niet in je ogen wrijft, je vingers in je mond doet of zelfs in je neus peutert totdat je je handen grondig hebt gewassen. Behandel deze poliepen met respect en gebruik handschoenen. Velen hebben met zoanthus gewerkt zonder handschoenen voor vele jaren en hebben nog nooit wat meegemaakt, maar het kan fout gaan, en dan gaat het goed fout.

Draag handschoenen!
 
OP
Patrick_NL

Patrick_NL

ZOAddict
Zoanthus voeden
Heb je je dit ooit afgevraagd? Waarom smelten mijn zoanthus weg? Waarom zitten er witte bultjes op m'n zoanthus? Waarom verliezen m'n zoanthus hun kleur? Waarom lijkt het dat er altijd wel wat mis is met de ene of de andere zoanthus? En waarom groeien m'n zoanthus niet?
Je hoort een miljoen verklaringen, je moet een miljoen dingen doen, en op het eind komt het probleem gewoon weer terug. Ik vertel je om te stoppen met het verkwisten van tijd en geld aan vage middeltjes en dure toevoegingen.
Is het waar dat zoanthus hun energie voor een overgroot deel kunnen verkrijgen van licht? Ja, dat is waar. Maar totdat we ze PAR-waarden kunnen geven van 600 – 1000 op 1 meter diep, is dit gewoonweg te weinig voor zelfs het felst verlichte aquarium. Onze enige hoop is om hun energie te suplementeren door goede voeding. In dit artikel zullen we twee soorten voer ontdekken die zoanthus nodig heeft, de resultaten die ze geven en hoe je de neveneffecten tegen kan gaan, die met zwaar voeren gepaard gaan. We gaan er hier van uit dat het water uit je zeeaquarium stabiel en binnen de geaccepteerde ranges is. (pH 8-8.4, Kh 9-11, Saliniteit 1.024-26, Magnesium 1000+)

Organische energie


Organische energie, in dit artikel, refereert naar alle voedingsstoffen die een levende bron hebben. Voor zoanthus, dit is phyto- en zoöplankton en oestereieren. Microscopisch leven zoals genoemd bevatten de bouwmaterialen voor leven: zuren en eiwitten. Elk levend wezen op deze planeet heeft ze, en heeft ze nodig. Zoanthus is niet anders. Omdat zoutmixen niets organisch bevatten, en, zoals gezegd, zoanthus niet alleen van licht kan leven, moeten we deze bouwmaterialen in ons aquarium doseren om stagnatie en afsterven van de poliepen te voorkomen.
Laten we een paar makkelijk verkrijgbare producten bespreken:

Chromaplex

Ik adviseer een dosering van 10 ml per 100 liter per dag, meer voor hele volle tanks. Dit product bevat aminozoren en vetzuren, alsook vezels en kleurversterkende carotenen. Het kan het beste gebruikt worden in de kleinere aquaria, maar ook in grote aquaria kan het wonderen doen. Je hoeft het niet in de koeler te houden.


Zooplex

Identiek aan Chromaplex in voedingsstoffen, alleen met grotere deeltjes, wat goed werkt voor Palythoa. Verder is de dosering gelijk aan Chromaplex.


Oestereieren

Hoog in proteïne en omega-3 vetzuren. Dit voer kan het beste gebruikt worden als extra bij het andere voer.gebruik 2 ml per 100 liter in alle aquaria, behalve als er bijna niets in staat. Dit product is prijzig en moet in de koelkast gehouden worden en is daardoor niet economisch voor grotere aquaria.


Phytoplankton

Dit product bevat hoofdzakelijk vetzuren. Het is een heel gedoe om dit product goed te houden. Je moet het elke dag schudden om de voedingswaarde te behouden. Het moet ook gekoeld bewaard worden. Doe je dit niet, heeft het geen voeding meer voor je koralen, en is het alleen maar goed voor je afvoer. Als je het toch wilt gebruiken, gebruik het dan alleen in grotere aquaria, omdat er teveel ongewenste stoffen in zitten, die een nano-rif snel uit balans kan helpen.


Marine Snow

Dit product is nog niet zo lang op de markt, maar de resultaten zijn goed.
De prijs is een nadeel, waardoor het niet economisch is voor grotere aquaria.

Welke je moet gebruiken? Pik er een uit welke het meest voldoet aan je aquarium en bezetting. En niet wachten: je zoanthus hebben honger!

Anorganische Energie

Anorganische energie refereert naar onmisbare voedinsstoffen voor zoanthus die niet van organismen in je aquarium komen. Ik bedoel natuurlijk de chemische toevoegingen die bekend staan als spoorelementen. Er zijn enorm veel producten op de markt die deze voedinsstoffen bevatten, te veel om individueel te bespreken. Niet gevreesd, het overgrote deel leeft op naar hun beweringen en bevatten inderdaad de juiste spoorelementen. Hieronder staan wat ingrediënten die in het product van je keuze moeten zitten.

Manganese – Basis element voor photosynthese

Ijzer – Basis element voor photosynthese

Zink – Basis element voor photosynthese

Fluoride – Voorkomt infecties

Iodine – Apart toevoegen

Iodine mag niet in het product aanwezig zijn, dit breekt de andere producten af. Maar omdat het essentiël is voor de vitaliteit van de zoanthus, moet je dit apart toevoegen.

De Resultaten


Deze kunnen onderverdeeld worden in drie hoofdcategorieën: Groei, Kleuring en Gezondheid.
Groei – Zoals eerder al gezegd krijgen zoanthus het grootste deel van hun energie van licht. En omdat de meeste aquaria niet kunnen voldoen aan de vraag naar licht, moeten we flink bijvoeren. De groei neemt zichtbaar en explosief toe, om je aquarium in een zee van kleur te veranderen in een paar maanden.
Kleuring – Zoals de meeste zoanthus-liefhebbers, zul je gezien hebben dat de kolonies die uit het wild komen al snel hun verblindende kleur verliezen. Het is teleurstellend. Maar als je goed blijft voeren zal dit niet meer gebeuren, mits je natuurlijk ook fel licht hebt. Uiteindelijk kan de conditie van je aquarium zo goed zijn, dat je verbruinde of soms ongezonde kolonies kan verzorgen en ze terug brengen naar hun originele felle kleuren.
Gezondheid – Zoals met de meeste levende dingen, goed doorvoed betekent gezond. En omdat we onze zoanthus niet kunnen over-voeren, is obesitas geen probleem. Wat betekenen gezonde poliepen voor jou? Simpel: geen schimmel of bacteriële infecties, niet meer dippen in zoetwater, doktertje spelen of verpesten van je lievelings zoanthus.

Neveneffecten


Als je hebt opgelet, moet nu je volgende vraag zijn: maar wat te doen met de algen? Het gaat gebeuren, geen maars en ofs. Echter, in tegenstelling wat algemeen wordt aangenomen, in een goed onderhouden en gebalanceerd rif, zijn algen een tijdelijk verschijnsel, nooit de regel.
In een zeeaquarium zorgt een grote verandering van de parameters over een langere tijd, of constant veranderende parameters, zoals in een nieuw aquarium, voor een alg-uitbraak. Of je nu zwaar voert of niet. De meest gemaakte fout bij de meeste aquariumhouders is om te stoppen met voeren zodra alg verschijnt. Niet doen!
Blijf doorvoeren en laat je aquarium zichzelf in balans krijgen over een periode van 2 – 4 maanden. Eerst zie je cyano, dan bruine slijm en diatomen en uiteindelijk haaralgen. Dit is normaal. Wanneer je algcyclus compleet is zal je zien dat de alg ruimte maakt voor kalkalgen.
Als je absoluut niet tegen de algen kan, kan je wat algeters zoals hermietkreeftjes, slakjes en algetende krabjes toevoegen. Dit zorgt voor een afname van je cyclus met een paar weken. Door je lichtperiode en je temperatuur terug te brengen verkort je het met nog 2 weken. Dan langzaam, erg langzaama, kan je het weer terugbrengen naar de gewenste levels.
Waar wacht je nog op? Voer en geniet van enorme groei en kleur.
 
OP
Patrick_NL

Patrick_NL

ZOAddict
Vele zoanthus liefhebbers krijgen de koude rillingen bij de gedahcte aan de aandoening genaamd ZoaPox of ZoaPokken. En toch weten we er nog maar heel weinig vanaf.
Het begint met de vorming van gele/witte plekjes op de stelen van de zoanthus. Daarna sluiten de poliepen zich en raken volledig overgroeid door deze 'Pokken'. Uiteindelijk verschrompelen de poliepen en sterven ze.
Hele kolonies kunnen worden 'opgevreten' door deze aandoening en het proces kan snel gebeuren bij kleine kolonies, of maanden in beslag nemen bij grote kolonies.
Op dit moment zijn er nog geen fotografische bewijzen dat zoapokken ook voorkomt bij Paythoa. Sommige hobbyisten menen dat dit komt door de hoge concentraties Palytoxine in deze poliepen en dat ze daardoor immuun zijn voor de pokken.
Dit is echter slechts een theorieDe oorzaak


Hoewel de precieze oorzaak niet bekend is, is er genoeg speculatie over wat de zoapokken veroorzaakt. De meeste van deze informatie is verzameld door symptomen uit te wisselen met vele hobbyisten op diverse fora.

Natuurlijke oorzaak


Er wordt gedacht dat de dieren in een soort natuurlijke survival-modus gaan. Er zijn jaren waarin opvallend veel meldingen van zoapokken zijn, vooral in de maanden oktober en december, wanneer de temperaturen en seizoenen veranderen.

Actieve kool en aggressief afschuimen


Actieve kool en aggressief afschuimen kan ook een rol spelen in de achteruitgang van zoanthus. De reden hiervoor is dat ze beide effectief de geelverkleuring uit het water kunnen halen. De plotselinge helderheid van het water betekent dat er meer licht door het water kan doordringen. Deze verhoging in licht zorgt ervoor dat de xooxanthellae in een hogere productie gaan wat de gastheer dwingt de xooxanthellae af te stoten. Dit is bekend als 'bleken' of 'bleaching'.
Het is bekend dat bij een plotselinge helderheid van het aquariumwater kan zorgen voor het bleken van SPS en LPS, waar normaal geen actieve kool wordt gebruikt of niet regelmatig wordt vervangen.
Hoewel Palythoa-achtige zoa's hun xooxanthellae kunnen uitstoten, lijkt het erop dat Zoanthus-soorten daar minder goed in zijn.
In LPS en SPS zijn de resultaten hetzelfde: de koralen worden wit. Het is mogelijk dat Zoanthus hun xooxanthellae niet zo snel kan afstoten als Palythoa, LPS en SPS en daardoor last krijgen van een giftige opbouw van zuurstof in hun weefsel. In Zoanthus kan dit leiden tot intrekking, verschrompelen en afsterven.

Mogelijke oplossingen


Aquarianen die met dit probleem te maken kregen hebben verschillende manieren geprobeerd om er vanaf te komen.


 • Dippen in zoewater
 • Dippen in een Lugol oplossing
 • Dippen in Tetracycline
 • Drogen voor lange tijd (5 uur)
 • Fysiek verwijderen
 • Stekken
 • Alle bovenstaande mogelijkheden

De meeste techieken hebben niets geholpen tegen het proces van zoapokken. Soms zelfs met de dood van hele kolonies tot gevolg.
Sommigen hadden succes met het toevoegen van antioxidanten zoals vitamine C aan hun aquariumwater. Of zelfs het dopen vcan hele kolonies in emmers met opgelost vitamine C in hoge dosering. Dit is wel de meest gewenste methode, al is deze erg tijdrovend. Het is niet gegarandeerd dat deze methode ook echt werkt en kan soms algbloei veroorzaken, dus wees voorzichtig!
Een andere bewezen (door herhaaldelijk testen) methode voor het uitroeien van zoapokken is om ze te verwijderen uit het aquarium en ze te plaatsen in een aquarium met vers zeewater. (zonder water uit het aquarium van de besmette kolonie.)
Preventief onderhoud


Omdat er zo veel gevallen bekend zijn wanneer zoapokken toeslaan is hier een lijst met onderhoudsmaatregelen die de aquariaan zou moeten uitvoeren voordat het "zoaPokken seizoen" begint:


 1. Controleer en reinig alle verwarmingselementen in het aquarium. Verandering in temperatuur lijkt een rol te spelen in het ontstaan van zoapokken. Vervang de verwarmingselementen als ze het water niet meer effectief verwarmen.
 2. Controleer en reinig alle stromingspompen. Omdat waterbeweging van levensbelang is voor het aquarium is het belangrijk dat deze optimaal werken.
 3. Laat het preventieve onderhoud niet verslappen. Voer regelmatige verversingen uit en vervang verouderde filtermedia zoals actieve kool en fosfaatverwijderaar. Dit voorkomt dat het systeem een shock krijgt wanneer het na lange tijd wordt vervangen. Het schoonhouden van de afschuimer en overige leidingen verbetert de stabiliteit ook.
 4. Tot slot, kijk met de ogen, niet met de handen. Het is soms moeilijk, maar de dieren groeien en doen het beter als ze minder worden aangeraakt. Soms is het noodzakelijk omdat een vis of herremietkreeft het koraal heeft omgegooid, probeer dus altijd om de kolonies stabiel te plaatsen. Door continue aanraken krijgt het koraal stress, de groei neemt af en het kan zelfs verschrompelen en sterven.

Een oplossing
Thanh Nguyen heeft een herhaalbare oplossing ontdekt voor zoapokken.
Nu we wat meer weten over het probleem is de rest van het artikel gewijd aan een oplossing.
Thanh Nguyen heeft zoapokken terug kunnen dringen met Furan-2.

Wat is Furan-2?

Bij discusvissen is schimmel een veel voorkomende aandoening. Furan-2 wordt hier vaak met succes gebruikt om dit te bestreiden.
Furan-2 is effectief tegen een brede range van gram positieve en gram negatieve bacterische aandoeningen in zoet- en zoutwater. Deze medicatie geeft een onschadelijke groene kleur aan het water, welke kan worden verwijderd met active kool. Deze medicatie verstort een biologisch evenwicht in biologische filters niet.

Voor de behandeling heb je 2 bakjes met vers zoutwater nodig. (vers aangemaakt, dus niet uit het aquairum!) Zorg dat de pH, temperatuur en saliniteit gelijk zijn aan het aquarium.


 • plaats 1 capsule Furan-2 in een bakje met vers zeewater en los deze goed op totdat het water groen wordt.
 • plaats de besmette kolonie in het bakje en laat het daar staan voor op z'n minst 15 minuten, maar niet langer dan 30 minuten.
 • Spoel na deze behandeling de kolonie in het andere bakje met vers zeewater. Plaats daarna de kolonie weer terug in het aquarium.
 • herhaal dit nog 2 keer en laat de kolonie daarna 4 tot 7 dagen met rust. Als er na deze periode nog steeds zoapokken aanwezig zijn, kan dit proces herhaald worden.
  Let er wel op dat de temperatuur niet zakt! Deze kan beter iets stijgen, omdat Furan-2 beter werkt in wat warmer water.
 

ArneK

Senior Forumlid
Bedankt Patrick voor dit mooie en uitgebreide verhaal.
Zal het nogmaals eens helemaal doorlezen... ;)
 

Jan de bal

Senior Forumlid
Dit is voor mij ook interessant om te lezen.
ik ben liefhebber van deze koralen.
bedankt voor je info
 
OP
Patrick_NL

Patrick_NL

ZOAddict
*pfffffff* wat stof van het topic blazen.

Misschien kunnen andere leden toevoegingen doen aan dit topic?
Wat zijn jullie succes-verhalen? Waar ging het fout?
Wat is nodig om zoanthus/palythoa succesvol te houden?

TIPS!
 

Klein begonnen

ZeewaterForum lid
leuk artikel,
maar ik han helaas nog geen succesverhaal vertellen. zoapokken op mijn lotr stekkie.
Heb het artikel goed door gelezen, fysiek verwijderen vind ik wel rigoureus. kan het aangetaste deel er niet af gesneden worden?

Gr Wilco
 

Bijlagen

 • 1531205425644920189840.jpg
  1531205425644920189840.jpg
  112,9 KB · Weergaven: 89
OP
Patrick_NL

Patrick_NL

ZOAddict
leuk artikel,
maar ik han helaas nog geen succesverhaal vertellen. zoapokken op mijn lotr stekkie.
Heb het artikel goed door gelezen, fysiek verwijderen vind ik wel rigoureus. kan het aangetaste deel er niet af gesneden worden?

Gr Wilco
Dan verwijder je ze toch ook fysiek? :)
Je kan natuurlijk de aangetaste poliepen verwijderen zoals je een stek zou maken.
Let wel op dat je hiermee ook een verzwakking aanbrengt in de goede poliepen, het is immers een wond. Zoapox ontstaan vaak door een al slechte conditie van de buttons, de kans bestaat dat het gezonde deel, na verwijderen van de pox, ook besmet raakt..

Zijn je waterwaarden op orde? Kh, Jodium, zoutgehalte?
 

Klein begonnen

ZeewaterForum lid
mijn waterwaarden zijn:
zout 1.025
kh 8.4
Ca 380
Mg 1260
jodium meet ik nooit
voeg ik verder ook niet toe.
Mijn temperatuur is met dit warme weer wel iets hoger dan normaal C° 26.5
 
OP
Patrick_NL

Patrick_NL

ZOAddict
mijn waterwaarden zijn:
zout 1.025
kh 8.4
Ca 380
Mg 1260
jodium meet ik nooit
voeg ik verder ook niet toe.
Mijn temperatuur is met dit warme weer wel iets hoger dan normaal C° 26.5

Waarschijnlijk kan je goede resultaten boeken als je regelmatig wat jodium doseert. Net als Xenia heeft Zoanthus en Palythoa daar voordeel bij.
 

Gio

ZeewaterForum lid
Bij Furan 2 heb ik een vraag tussen stap 3 en 4

 • Spoel na deze behandeling de kolonie in het andere bakje met vers zeewater. Plaats daarna de kolonie weer terug in het aquarium.
 • herhaal dit nog 2 keer en laat de kolonie daarna 4 tot 7 dagen met rust. Als er na deze periode nog steeds zoapokken aanwezig zijn, kan dit proces herhaald worden.
  Let er wel op dat de temperatuur niet zakt! Deze kan beter iets stijgen, omdat Furan-2 beter werkt in wat warmer water.
Hoeveel tijd laat je tussen deze 2stappen? :)

Ga binnenkort een red sea max nano op starten, en wil de focus leggen op zoas, mushrooms, acans en enkle lps'n
 
OP
Patrick_NL

Patrick_NL

ZOAddict
Dagje ertussen laten (y)
 
 • Like
Reactions: Gio

Jan de bal

Senior Forumlid
Ik stap grotendeels ook over op buttons en zoanthis .
De kleuren spreken mij aan en sps is niet mijn ding.
Ik heb me bak geheel aangepast en heb alleen nog wat lps en leders er in.
Nu hopen op wat leuke buttons stekken te vinden.
 

Timbo12345

ZeewaterForum lid
Mooi stuk om eens op het gemakje te lezen. Op termijn wil ik ook naar een bak met veel buttons. Mooie kleuren en grote diversiteit.
 

mobifix

Pas 45 jaar zoutig bezig
Mooi stuk om eens op het gemakje te lezen. Op termijn wil ik ook naar een bak met veel buttons. Mooie kleuren en grote diversiteit.
Zelf veel eufilia erg mooi en makkelijk en buttons ed de grote buttons dien het vaak het best die kleintje vaak een drama
 

Marcel oosterhof

ZeewaterForum lid
Vele zoanthus liefhebbers krijgen de koude rillingen bij de gedahcte aan de aandoening genaamd ZoaPox of ZoaPokken. En toch weten we er nog maar heel weinig vanaf.
Het begint met de vorming van gele/witte plekjes op de stelen van de zoanthus. Daarna sluiten de poliepen zich en raken volledig overgroeid door deze 'Pokken'. Uiteindelijk verschrompelen de poliepen en sterven ze.
Hele kolonies kunnen worden 'opgevreten' door deze aandoening en het proces kan snel gebeuren bij kleine kolonies, of maanden in beslag nemen bij grote kolonies.
Op dit moment zijn er nog geen fotografische bewijzen dat zoapokken ook voorkomt bij Paythoa. Sommige hobbyisten menen dat dit komt door de hoge concentraties Palytoxine in deze poliepen en dat ze daardoor immuun zijn voor de pokken.
Dit is echter slechts een theorieDe oorzaak

Hoewel de precieze oorzaak niet bekend is, is er genoeg speculatie over wat de zoapokken veroorzaakt. De meeste van deze informatie is verzameld door symptomen uit te wisselen met vele hobbyisten op diverse fora.

Natuurlijke oorzaak

Er wordt gedacht dat de dieren in een soort natuurlijke survival-modus gaan. Er zijn jaren waarin opvallend veel meldingen van zoapokken zijn, vooral in de maanden oktober en december, wanneer de temperaturen en seizoenen veranderen.

Actieve kool en aggressief afschuimen

Actieve kool en aggressief afschuimen kan ook een rol spelen in de achteruitgang van zoanthus. De reden hiervoor is dat ze beide effectief de geelverkleuring uit het water kunnen halen. De plotselinge helderheid van het water betekent dat er meer licht door het water kan doordringen. Deze verhoging in licht zorgt ervoor dat de xooxanthellae in een hogere productie gaan wat de gastheer dwingt de xooxanthellae af te stoten. Dit is bekend als 'bleken' of 'bleaching'.
Het is bekend dat bij een plotselinge helderheid van het aquariumwater kan zorgen voor het bleken van SPS en LPS, waar normaal geen actieve kool wordt gebruikt of niet regelmatig wordt vervangen.
Hoewel Palythoa-achtige zoa's hun xooxanthellae kunnen uitstoten, lijkt het erop dat Zoanthus-soorten daar minder goed in zijn.
In LPS en SPS zijn de resultaten hetzelfde: de koralen worden wit. Het is mogelijk dat Zoanthus hun xooxanthellae niet zo snel kan afstoten als Palythoa, LPS en SPS en daardoor last krijgen van een giftige opbouw van zuurstof in hun weefsel. In Zoanthus kan dit leiden tot intrekking, verschrompelen en afsterven.

Mogelijke oplossingen

Aquarianen die met dit probleem te maken kregen hebben verschillende manieren geprobeerd om er vanaf te komen.


 • Dippen in zoewater
 • Dippen in een Lugol oplossing
 • Dippen in Tetracycline
 • Drogen voor lange tijd (5 uur)
 • Fysiek verwijderen
 • Stekken
 • Alle bovenstaande mogelijkheden

De meeste techieken hebben niets geholpen tegen het proces van zoapokken. Soms zelfs met de dood van hele kolonies tot gevolg.
Sommigen hadden succes met het toevoegen van antioxidanten zoals vitamine C aan hun aquariumwater. Of zelfs het dopen vcan hele kolonies in emmers met opgelost vitamine C in hoge dosering. Dit is wel de meest gewenste methode, al is deze erg tijdrovend. Het is niet gegarandeerd dat deze methode ook echt werkt en kan soms algbloei veroorzaken, dus wees voorzichtig!
Een andere bewezen (door herhaaldelijk testen) methode voor het uitroeien van zoapokken is om ze te verwijderen uit het aquarium en ze te plaatsen in een aquarium met vers zeewater. (zonder water uit het aquarium van de besmette kolonie.)
Preventief onderhoud

Omdat er zo veel gevallen bekend zijn wanneer zoapokken toeslaan is hier een lijst met onderhoudsmaatregelen die de aquariaan zou moeten uitvoeren voordat het "zoaPokken seizoen" begint:


 1. Controleer en reinig alle verwarmingselementen in het aquarium. Verandering in temperatuur lijkt een rol te spelen in het ontstaan van zoapokken. Vervang de verwarmingselementen als ze het water niet meer effectief verwarmen.
 2. Controleer en reinig alle stromingspompen. Omdat waterbeweging van levensbelang is voor het aquarium is het belangrijk dat deze optimaal werken.
 3. Laat het preventieve onderhoud niet verslappen. Voer regelmatige verversingen uit en vervang verouderde filtermedia zoals actieve kool en fosfaatverwijderaar. Dit voorkomt dat het systeem een shock krijgt wanneer het na lange tijd wordt vervangen. Het schoonhouden van de afschuimer en overige leidingen verbetert de stabiliteit ook.
 4. Tot slot, kijk met de ogen, niet met de handen. Het is soms moeilijk, maar de dieren groeien en doen het beter als ze minder worden aangeraakt. Soms is het noodzakelijk omdat een vis of herremietkreeft het koraal heeft omgegooid, probeer dus altijd om de kolonies stabiel te plaatsen. Door continue aanraken krijgt het koraal stress, de groei neemt af en het kan zelfs verschrompelen en sterven.

Een oplossing
Thanh Nguyen heeft een herhaalbare oplossing ontdekt voor zoapokken.
Nu we wat meer weten over het probleem is de rest van het artikel gewijd aan een oplossing.
Thanh Nguyen heeft zoapokken terug kunnen dringen met Furan-2.

Wat is Furan-2?
Bij discusvissen is schimmel een veel voorkomende aandoening. Furan-2 wordt hier vaak met succes gebruikt om dit te bestreiden.
Furan-2 is effectief tegen een brede range van gram positieve en gram negatieve bacterische aandoeningen in zoet- en zoutwater. Deze medicatie geeft een onschadelijke groene kleur aan het water, welke kan worden verwijderd met active kool. Deze medicatie verstort een biologisch evenwicht in biologische filters niet.

Voor de behandeling heb je 2 bakjes met vers zoutwater nodig. (vers aangemaakt, dus niet uit het aquairum!) Zorg dat de pH, temperatuur en saliniteit gelijk zijn aan het aquarium.


 • plaats 1 capsule Furan-2 in een bakje met vers zeewater en los deze goed op totdat het water groen wordt.
 • plaats de besmette kolonie in het bakje en laat het daar staan voor op z'n minst 15 minuten, maar niet langer dan 30 minuten.
 • Spoel na deze behandeling de kolonie in het andere bakje met vers zeewater. Plaats daarna de kolonie weer terug in het aquarium.
 • herhaal dit nog 2 keer en laat de kolonie daarna 4 tot 7 dagen met rust. Als er na deze periode nog steeds zoapokken aanwezig zijn, kan dit proces herhaald worden.
  Let er wel op dat de temperatuur niet zakt! Deze kan beter iets stijgen, omdat Furan-2 beter werkt in wat warmer water.
Thanks man erg goed dit
 

Kiwi286

ZeewaterForum lid
Hoe zit het eigenlijk met fosfaat en zoanthus?
Klopt het dat ze er niet goed tegen kunnen als het fosfaat te laag is?
 
OP
Patrick_NL

Patrick_NL

ZOAddict
Hoe zit het eigenlijk met fosfaat en zoanthus?
Klopt het dat ze er niet goed tegen kunnen als het fosfaat te laag is?
Klopt. Het ene soortje kan er iets beter tegen dan de andere, maar een te lange te lage fosfaatwaarde (als in niet meetbaar) vinden ze niet prettig
 
Bovenaan