Wat is er Nieuw?
Zeewaterforum.info

U bezoekt ons forum als gast, wij zouden het leuk vinden als u zich registreert en aktief mee discussieert in de verschillende topics.

Mandoooow's bakkie

OP
OP
Mandooow
DSCN0132.jpg

Foto van alweer een tijdje terug. Ik heb mijn bak nu alweer ruim 6 jaar en de meeste vissen vanf het begin leven nog steeds. Weinig uitval gehad de laatste jaren.
 
OP
OP
Mandooow

Mandooow

Mandooow
Na lange afwezigheid op dit forum weer even een update. Mijn bak bestaat nu meer dan 9 jaar en de meeste van mijn eerste vissen leven nog (gele dokter, picasso dokter, nemo's, dwergkeizer)
Ik heb geen steenkoralen meer, maar de softkoralen doen het prima. Ik doe niet veel meer dan om de 2 weken 10% waterwissel en het schoonhouden van de ruiten en pompen. Hier qwat foto's van de bak zoals hij er nu bijstaat:
 

Bijlagen

OP
OP
Mandooow

Mandooow

Mandooow
Weer ff een update na 5 jaar. Mijn bak draait nu +/- 14 jaar. Een aantal vissen leven nog steeds vanaf het begin. Gele dokter, Picasso, anemoonvisjes. Ben weer actief in de weer sinds een paar weken. Had een rode oren explosie en ben langzaam mijn oren aan het verkopen of ruilen. Verlichting weer op orde gemaakt en de bak aan het updaten.
 

Bijlagen

14 jaar, dat is echt heel wat. Er zijn er maar weinig die zo lang actief blijven in de hobby. We hebben allemaal wel eens ups en downs in ons enthousiasme. Weliswaar is je bak qua lagere dieren een beetje een monocultuur, het oogt beslist gezond en dat zegt mij veel meer dan een bak vol koralen die er nog maar een paar maanden staan. Ik ben benieuwd wat je voor ogen hebt voor de toekomst!
 
OP
OP
Mandooow
Ja Tanne, inderdaad wat monotoom, maar ben aan het upgraden. Hier wat foto’s
 

Bijlagen

OP
OP
Mandooow
Ik ben heel erg aan het twijfelen voor een nieuwe, grotere bak. Zit te denken aan een red sea reefer 525 de luxe. Maar dan moet ik bijna alles nieuw..... twijfel, twijfel, twijfel lol
 
OP
OP
Mandooow
Weer 2 mooie stukken poliep gekocht. Mooie prijs, leuke mensen en ze hadden een mooie bak. Altijd weer leuk om bij anderen te kijken en te leren. Het valt me op dat de meeste werken met een doseerapperaat en toevoegingen. Ik ga mij er eens in verdiepen. Voor de zekerheid net een doseerunit besteld (in China, scheeld bijna 60%) 😜 hier nog wat foto,s van de verouderde technik van me bakkie lol
 

Bijlagen

Ff update. Zoals ik al eerder geschreven heb, ben ik bezig met een update van mijn zeeaquarium. Al jaren heb ik mijn aquarium verwaarloost, maar het vreemde is dat mijn anemonen, soft koralen en vissen het prima deden. De vissen zijn inmiddels al 14 jaar in het aquarium en niet dood te krijgen lol. Heb zelfs een explosie aan rode oren. En dat allemaal met zeer onregelmatig verversen (soms 3 maanden niet), geen metingen (muv zoutgehalte) en jaren verversen met gewoon leidingwater. Ik ben dus tot de conclusie gekomen dat als je alleen softkoralen met vissen wil houden het volstaat om af en toe te verversen met leidingwater zonder toevoegingen, mits je een goed ingedraaide bak hebt met de juiste apparatuur.
In mijn update wil ik echter ook steenkoraal gaan houden en dus moet ik echt weer osmosewater gaan gebruiken. Ik heb nu wel gemeten en mijn Ph is te laag (7,4) en mijn KH is onmeetbaar (boven de 15). CA en MG is wel in orde. Omdat ik ook steenkoralen wil gaan houden heb ik een osmoseapparaat en een doseerapparaat aangeschaft. Ben ook in twijfel om vers zeewater te gaan halen in Zeeland. Weet alleen nog niet waar. Tevens zit ik te twijfelen tussen de balling of trinton methode. Ik kan een wierenfilter niet kwijt, dus zal de balling methode worden denk ik. Als iemand een tip heeft, dan hoor ik het graag.
 

JelleBijker

Nieuwsgierig aagje
Jij bent er weer lekker mee bezig!

Pas wel op dat je niet te snel van alles veranderd en toevoegt aan je bak. Er was duidelijk een evenwicht, maar als je dat verstoord kon de bak wel eens minder goed gaan draaien.

Een nieuwe grotere bak is een leuk plan, kan je weer helemaal enthousiast krijgen. Als je dan ook nog een ander methode en andere soorten koralen gaat houden heb je bijna een nieuwe hobby☺️

Veel succes en plezier!
 
Leuk dit, van orenbak naar steenkoralen-bak. Doseerpompen zijn inmiddels niet zo duur meer dankzij de chineesen. Ik draai al jaren Balling (althans alleen Ca, KH en Mg toevoegen dus geen sporenelementen) en het bevalt mij prima. Een grotere bak is heel leuk maar kan flink in de kosten gaan lopen. Niet alleen de aanschaf maar ook de elektriciteitsrekening zal flink omhoog gaan (en die kosten komen elk jaar terug).
 

mefisto

Zeewateraquariaan anno 2003
Je moet 'verwaarlozen' niet verwarren met 'met rust laten'.
Ook een mixed rif, of SPS gedomineerd rif ontwikkelt zich het mooist als je zo min mogelijk in de bak rommelt.
Het succes van een aquarium staat of valt met de mate van rust die in het aquarium kunt realiseren.

En natuurlijk is het niet verkeerd om de parameters op het juiste niveau te handhaven.
Over het nut van waterwissels kunnen we een aparte discussie opstarten. Na 16 jaar is een WW al lang geen heilige graal meer voor mij, maar bewijst bij tijd en wijle wel zijn nut.
 
Bedankt voor de tip Leonardo. Zit ook t denken om alleen CA, KH en MG toe te voegen. Ja ik hou van de chinezen, nog geen 40,- voor een doseerunit (4) exact dezelfde die hier aangeboden wordt voor 99,95. Zelfs als ik invoerrechten e/d moet betalen, ben ik nog voordeliger uit lol
 

Bovenaan