Wat is er Nieuw?
Zeewaterforum.info

U bezoekt ons forum als gast, wij zouden het leuk vinden als u zich registreert en aktief mee discussieert in de verschillende topics.

Diepwater-Acropora's

timwijgerde

Beheerder
Ze zijn tegenwoordig populair, de diep water-Acropora's. Maar van hoe diep komen deze soorten, en hoeveel licht hebben ze nodig? Enkele data uit het veld geven een indicatie.

Deze Acropora tenella (B, 52 meter diepte) en Acropora echinata (C, 40 meter diepte) staan in de natuur op deze diepten bloot aan niet meer dan ongeveer 80 en 100 umol m-2 s-1. Dat is niet bijzonder veel licht. Steeds meer hobbyisten hebben toegang tot degelijke PAR-meters (de Li-Cor is een dure maar hele goede), zodat ze hun voordeel kunnen doen met deze data. Rood hebben deze koralen niet nodig, omdat ze dat in de natuur op die diepte ook niet tegenkomen.

We wten niet precies van welke diepte de "diep water"-koralen in de handel worden verzameld, maar 40 meter is niet ondenkbaar (zeker wanneer kolonies slechts af en toe te hoeven worden opgedoken om als moederkolonie voor maricultuur te worden gebruikt).

Acropora morphology.jpgPAR depth.jpg

Bronnen:

Muir P, Wallace C, Bridge TCL, Bongaerts P (2015) Diverse Staghorn Coral Fauna on the Mesophotic Reefs of North-East Australia. PLoS ONE 10(2): e0117933. doi:10.1371/journal.pone.0117933

Lesser MP, Slattery M, Stat M, Ojimi M, Gates RD & Grottoli A (2010) Photoacclimatization by the coral Montastraea cavernosa in the mesophotic zone: light, food, and genetics. Ecology
 
Laatst bewerkt:

Tanne

Tanne
Interessant. Een aantal vragen:
- in hoeverre wordt in de natuur de energiebehoefte gedekt door fotosynthese en in welke mate middels andere energiebronnen zoals DOM?
- Welke invloed heeft een sterkere belichting op gezondheid, groei en kleuring van het koraal in gevangenschap?
 
OP
timwijgerde

timwijgerde

Beheerder
Interessant. Een aantal vragen:
- in hoeverre wordt in de natuur de energiebehoefte gedekt door fotosynthese en in welke mate middels andere energiebronnen zoals DOM?
- Welke invloed heeft een sterkere belichting op gezondheid, groei en kleuring van het koraal in gevangenschap?

Hoi Tanne,

Dat zijn goede vragen en er zijn hele papers over geschreven. De verhouding fotoautotrofie:heterotrofie (licht:voeding) is afhankelijk van de helderheid van het water, voedingsstoffen/plankton, diepte en soort. Hoe dieper/troebeler het water, hoe meer de koralen gaan leunen op heterotrofie (plankton, detritus, DOM). Ook passen ze zich aan qua vorm (meer plaatvormig en corallieten verder uit elkaar) en produceren de zoox meer fotopigmenten. Dit lijkt een geleidelijke schaal te zijn.

Voor wat betreft de tweede vraag, je doelt dan specifiek op deze diepwater-koralen denk ik? In algemene zin heeft licht een verzadigend effect op de groei en kleuring van koralen, en dat zal voor deze soorten ook zo zijn. Het is echter aannemelijk dat deze koralen sneller hun maximale groei en kleuring bereiken, en sneller last krijgen van fotoinhibitie (bleking en groeiremming), omdat ze zo efficiënt om gaan met licht. Dit geldt denk ik zeker voor A. tenella, omdat deze niet ondiep lijkt voor te komen (diepte-specialist). A. echinata lijkt een diepte-generalist te zijn, en komt dus ook ondiep voor. Dat suggereert dat dit koraal, hoewel het met weinig licht toe kan, positiever reageert op meer licht qua groei en kleuring.

Ik meen me te herinneren dat iemand tegen me zei dat deze koralen mooier kleuren bij lagere lichtintensiteiten. Dat past wel mooi in het plaatje.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan