Wat is er Nieuw?
Zeewaterforum.info

U bezoekt ons forum als gast, wij zouden het leuk vinden als u zich registreert en aktief mee discussieert in de verschillende topics.

Cheilinus fasciatus

MarjanH

it's a way of life...
Cheilinus fasciatus is een zeer groot wordende lipvis, die in het aquarium een lengte van 30 tot 40 cm kan bereiken.
De vis benodigt veel zwem- en bewegingsruimte, alsook enkele grotere holen (slaapt niet in bodem).

Deze vis heeft ondanks zijn 'monsterlijke' uiterlijke een vrij zachtaardig karakter en kan met veel andere vissoorten in een gemengd rifaquarium gehouden worden.
Toch is het aan te bevelen deze vis niet samen te houden met andere vissen kleiner dan 10 cm. Ook agressieve medebewoners zijn niet aan te raden, omdat deze vis in een door een ander uitgedaagde strijd niet snel opgeeft en flinke wonden kan veroorzaken daarbij (de vis zal uit zichzelf niet snel tot strijd over gaan).

Deze lipvis vergrijpt zich niet aan koralen, maar garnalen en slakken en dergelijke zijn niet veilig bij deze soort.

De vis beschikt over een 4-tal scherpe hoektanden en heeft een speciaal werkend kakenmechanisme, waar een prooi hard, snel en krachtig mee ingeklemd en gegeten kan worden.

Het voedsel bestaat uit garnalen en kreeftachtigen, maar ook een kleinere vis word niet ongemoeid gelaten.
In het aquarium geeft men deze vis het beste steurgarnalen, mosselvlees en spiering bijvoorbeeld.
Bij volwassen exemplaren is het verstandig een voertang te gebruiken en niet met de handen deze vis te naderen tijdens het eten of wanneer de vis nog honger heeft...

De ogen (uitpuilend) zijn te vergelijken met die van een kameleon, ze kunnen afzonderlijk van elkaar alle kanten op kijken.

De vis heeft als hij volwassen is een bijzondere kleurenpracht: over zijn lichaam bevinden zich 6 tot 7 witte strepen, waarbij de ondergrond van de rest van het lichaam veel rood en bruin vertoont (als gloed, maar ook in een zogenaamd spikkelpatroon). Een volwassen man vertoont meer zwart en rood dan een vrouw.

Bij de Cheilinus fasciatus is de man mooier gekleurd dan de vrouw: de borst en zijvinnen zijn felrood, alsook een prachtige rode band die vlak langs het oog van bek, langs en over de kieuwen tot het voorhoofd doorloopt. Bij de vrouwen zijn de kleurstelling wat fletser.

Jongen hebben ook minder mooie kleuren, de brede rode band die een volwassen vis vertoont is bij hen nog een kleine rode vlek. Tijdens het opgroeien word de kleur intenser en de band groter en breder.
 

Bijlagen

OP
MarjanH

MarjanH

it's a way of life...
Nog enkele foto's:
 

Bijlagen

Bovenaan