Wat is er Nieuw?
Zeewaterforum.info

U bezoekt ons forum als gast, wij zouden het leuk vinden als u zich registreert en aktief mee discussieert in de verschillende topics.

Charlie Veron in 'Klimaatjagers': het einde van koraalriffen in zicht

Henk V

ZeewaterForum gebruiker
Zondagavond 15 september op Nederland 2 (VPRO) was de documantaire-serie Klimaatjagers te zien. Dit keer ging het over de gevolgen van klimaatveranderingen op koraalriffen. De boodschap was meer dan triest, alarmerend zelfs.

Charlie Veron, die gepresenteerd werd als de grootste koraalkenner ter wereld en 25% van de bekende koralen heeft ontdekt, oogde als een oude trieste man. Zijn boodschap: binnen afzienbare tijd gaan alle koraalriffen verloren. De oorzaak: door de sterke toename van CO2 (in water koolzuur) verzuren de oceanen, waardoor koraalpoliepen in de problemen komen. Immers, kalk lost op in een zure omgeving. De weg die de mens is ingeslagen met gebruik van fossiele brandstoffen voor energie productie is moeilijk te stoppen. Ook al zouden we nu stoppen met CO2 in de atmosfeer en de oceanen te pompen, dan nog komt dit voor de riffen waarschijnlijk te laat. Dit, omdat de CO2 opname door de oceanen altijd enige tijd achterloopt bij de concentratie-toename in de atmosfeer.

Om dit statement kracht bij te zetten werd een testopstelling van een Australische universiteit getoond. Er stonden 4 bassins opgesteld met glazen deksels die het zonlicht doorlieten. In elk bassin was een koraalrifje geplaatst onder vier verschillende atmosferische condities: het eerste bassin had een CO2 concentratie van voor de industriele revolutie. Een prachtige verzameling koralen was te zien. Het 2e bassin toonde de huidige atmosfeer: kwijnende koralen was het gevolg. Je zag dat ze het moeilijk hadden. Het 3e scenario toonde de toekomst over enkele tientallen jaren met een 'terughoudende toename in CO2' in de atmosfeer erboven. Gevolg: hier en daar nog een enkel, bijna dood stukje koraal. De algen hadden het hier voor het zeggen. Het laatste bassin toonde het zwartste 'laat maar lopen scenario' met een hoge concentratie CO2. Resultaat: zelfs de algen waren vrijwel verdwenen! Als dit laatste scenario zou uitkomen betekent dit dat de basis van de voedselketen in zee wegvalt met massale uitsterving van vissen tot gevolg. Het gevolg voor de wereld laat zich raden. Het fytoplankton zal het ook zwaar krijgen, omdat die immers ook vaak minuscule skelletjes van kalk (en silicaten) hebben. De algen in de oceanen zorgen voor meer dan de helft van de zuurstofproductie op aarde...

Een alarmerend scenario, zeker als je je realiseert dat de massa-extinctie tussen Perm en Trias 251 miljoen jaar geleden mogelijk is veroorzaakt door extreem grote vulkaanuitbarstingen, waar ook extreem veel CO2 bij vrijkwam. 95% van alle dier- en plantensoorten stierf toen uit.
 
Bovenaan