Wat is er Nieuw?
Zeewaterforum.info

U bezoekt ons forum als gast, wij zouden het leuk vinden als u zich registreert en aktief mee discussieert in de verschillende topics.

Buttons blijven klein

LarsB

ZeewaterForum lid
Ik zat net even wat oude foto's te bekijken en toen viel me pas goed op hoe enorm klein mijn buttons zijn.
Sommige waren bij aanschaf zelfs best groot, maar zijn bijna de helft kleiner geworden. Ze staan altijd allemaal mooi open, bij een aantal zie ik ook wat (hele langzame) groei, sommige groeien helemaal niet.

Al mijn andere LPS koralen en leders doen het super goed, zijn juist allemaal veel groter geworden sinds aanschaf.
Mijn nitraat en fosfaat zijn altijd goed aanwezig; water is dus niet brandschoon maar er zit ook niet zoveel in dat het voor dode koralen zorgt.

Wat betreft verlichting heb ik een Aquamedic Qube 50 erboven hangen, de bak zelf is 50x50x50. Ik heb de lamp een tijdje op ongeveer 70% gehad voor 6 uur per dag, 40% (3 uur) en 20% (2 uur) per dag (op- en afbouw). Dat is nu 50% (6 uur), 30% (3 uur) en 10% (2 uur).

Wie weet wat hier de oorzaak van kan zijn? Naar mijn idee heb ik niet teveel licht of te veel/te weinig voedingsstoffen in de bak.
Edit: stroming is normaal tot sterk, blijft in elk geval geen rotzooi tussen de poliepen achter. Daarnaast voer ik ze 2 keer per week met reef roids. Geen idee of ze dat ook daadwerkelijk aannemen, ze gaan wel gelijk dicht als het over ze heen komt.
 

Bijlagen

Laatst bewerkt:

Graafmalloot

ZeewaterForum lid
Ben geen specialist maar misschien heb je hier wat aan....

 

Patrick_NL

ZOAddict
Je steen is helemaal kaal, dus is de bak nog vers en twijfel ik of je wel genoeg nitraat hebt (je zou anders wel alg vorming hebben)
De rasta's staan op een plek die ze echt geen goed doet.

De skirts zijn kort, heb je predatie in de bak in de vorm van keizers of vlinders?
Heb je de kolonies wel eens gedipt en gecontroleerd op naaktslakken?
 
OP
LarsB

LarsB

ZeewaterForum lid
De bak is plusminus 7 maanden. Heb er sinds 2 weken een zee egeltje in die de stenen brandschoon achterlaat, verder alg genoeg :) Er begint nu ook langzaamaan steeds meer coralline te groeien.

Zit wel een dwergkeizer in (C. bicolor). De keizer is overigens wel relatief nieuw (2 maanden), daarvoor zag ik ook geen grote poliepen of groei. Hoewel de buttons er toen zelf ook nog niet heel lang in zaten natuurlijk... Zie hem wel vaak tussen de stenen bij de buttons, lijkt niet aan de poliepen zelf te zitten, maar wel in alle spleetjes en gaatjes rondom.

Daarnaast nog nooit gedipt of gecontroleerd op naaktslakken. Hoe zien die laatste eruit? :unsure:
 

Patrick_NL

ZOAddict
Die zien er uit als naaktslakken.. Even Googlen voor plaatjes. Dit forum bevat ook genoeg info en afbeeldingen erover.
 
OP
LarsB

LarsB

ZeewaterForum lid
Top, ga ik morgen even kijken of ik wat kan spotten.

Misschien ook niet onbelangrijk; er zitten ook 2 poetsgarnalen. Ik zie ze regelmatig tussen of zelfs op de buttons zitten.
De garnalen zijn vlak na het eerste stekje in de bak gekomen. Zouden zij de boosdoener ook kunnen zijn?
 

Patrick_NL

ZOAddict
Alles wat de buttons irriteert..
Er zijn berichten dat garnalen aan de skirts van buttons trekken, dus het zou kunnen.

Op zich zijn buttons niet heel moeilijk, zolang ze niet lastig gevallen worden door er aan te plukken of overgroeid worden.
 
OP
LarsB

LarsB

ZeewaterForum lid
Geen naaktslakken of andere rare beestjes kunnen ontdekken.
Ik heb ze naar bovenin de bak verplaatst op een rustige steen. Zowel de garnalen, egel als de keizer zie ik daar vrijwel nooit. Alle poliepen staan iig weer open.
 
Bovenaan