Wat is er Nieuw?
Zeewaterforum.info

U bezoekt ons forum als gast, wij zouden het leuk vinden als u zich registreert en aktief mee discussieert in de verschillende topics.

artikel over verlichting in het zeeaquarium

cor

Senior Forumlid
met veel belangstelling het artikel over led / lep verlichting gelezen,
maar wat mij op valt is dat er nergens wordt vermeld wat de afstand/hoogte van de armaturen tot de koralen is .
 
Hallo Marius,

"Lumens are for humans" is een bekend gezegde in de verlichtingsindustrie. Dat komt omdat lumen en lux zijn gebaseerd op een golflengte van 555 nm, groengeel licht waar ons netvlies gevoelig voor is. Deze eenheden zijn vooral interessant om aan te geven hoe intens een lichtbron door onze ogen wordt ervaren. Zie deze curve die toont dat ons oog blauw en rood licht minder goed waarneemt dan groen/geel (wanneer onze ogen aangepast zijn aan daglicht):
lumeff.gif


Planten, maar ook koralen (lees; de dinoflagellaten/zooxanthellen in het koraal), hebben hier niet zoveel aan. Voor een fotosynthetisch/fotoautotroof organisme is het hele zichtbare lichtspectrum van belang, dus ook blauw en rood licht. De eenheid micromol/m2/s, ook wel microEinstein/m2/s genoemd, geeft aan hoeveel micromol (6.02 x1017) fotonen er per m2 oppervlak per seconde worden uitgestraald, binnen een golflengtegebied van ~400-700 nm. Deze eenheid neemt dus het hele zichtbare spectrum mee, en niet alleen dat stukje op 555 nm. Zo kan een blauwe lamp, of het nu LED/plasma/T5/HQI is, heel donker voor ons oog lijken (weinig fotonemissie bij 555 nm), maar toch nog een hoge waarde in bovenstaande eenheid geven. Dat betekent dat er nog vrij veel blauw licht kan zijn waar een plant of dier profijt van heeft.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan