Wat is er Nieuw?
Zeewaterforum.info

U bezoekt ons forum als gast, wij zouden het leuk vinden als u zich registreert en aktief mee discussieert in de verschillende topics.

Mini rif in het zuiden (5,5 meters - 3 kuub)

h2otje

Senior Forumlid
#41
Had al eerder wat gelezen over je avontuur om een bak van dit formaat te starten en wens je alle succes. Heb wel een paar tips/opmerkingen.
1> Ik zou zeker de bak een paar dagen gewoon gevuld met water laten draaien om te kijken of alles werkt eventueel gevuld met steen en osmosewater en dan gelijk flink wat ijzer (DSR of liever zelf een FE oplosssing maken, zie het topic van Timm) erin doen om de ergste fosfaat uit het doodsteen te verwijderen.
2> De Orphek lampen van Pieter hebben gegarandeerd een aantal led's die ingebrand zijn of echt kapot zijn en dus niet meer optimaal licht geven Ik heb er zelf ook 1 boven mn stekkenbak en heb een stuk of 10 leds vervangen die duidelijk schade hadden. Als je er 7 hebt zou ik een V4 ledboard bestellen en 1 van de 7 oude ledboards als donor gebruiken om de mindere leds uit de resterende 6 te vervangen. De uv leds uit de eerste en tweede generatie Atlantiks zijn gewoon niet zo best en zou daar gewoon blauwe of witte voor in de plaats zetten.

Succes en veel plezier in de zoute wereld.

Groet,
Cas
 
OP
OP
H

hensie44

ZeewaterForum lid
#42
@h2otje
1. weer maar niet bang ik heb de tijd, ik zal het dood steen gedurende meerdere weken in aquarium plaatsen met stroming en alles. Vanwege 2 redenen. Het hele systeem testen voordat de kosten voor zout water worden gemaakt. En natuurlijk om eventuele problemen met het steen op te sporen en op te lossen:).
2. Je hebt natuurlijk gelijk dat deze Orphek armaturen al het nodige "geleden" hebben. En inderdaad menig UV ledje is dood of ver weg. Daar was de prijs dan ook naar :). Ik heb niet gedacht aan het vervangen van defecte leds. Ik heb wel enkele armaturen gedemonteerd, sommige lenzen waren vuil en ik wilde deze kuisen. Maar het plastic van de lenshouders is zo broos dat het bij het minste of geringste breekt. Dat heb ik dus maar gelaten voor wat was. Zelf heb ik niet nagedacht over het vervangen van individuele ledjes. En ben niet bang van een beetje solderen maar met SMD solderen heb ik geen ervaring.
 
OP
OP
H

hensie44

ZeewaterForum lid
#43
Vraagje m.b.t. UV lampen. Dat deze nuttig zijn daar ben ik wel van overtuigd. Ik zit alleen een beetje rond te kijken en vraag mij af wat bepalend is voor de geschiktheid in zout water. Mij lijkt dat, als alle onderdelen die in contact staan met water van plastic zijn, het betreffende apparaat dan ook geschikt is voor zout water. Hierbij een redelijk willekeurig voorbeeld van de site van Aquareus.
1531412554955.png

Ik heb diverse keren gelezen dat je uit moet kijken met UV-lampen die van RVS gemaakt zijn. Hierdoor zou een model zoals deze geen goede optie zijn. Maar is dat ook inderdaad zo. Ik heb er geen ervaring mee dus hoor graag andere meningen.
1531412449487.png
Voor de goede orde, ik zal voor mijn bak altijd voor 2 lampen kiezen dus niet 1x 75 watt maar 2x 40 watt.
De 2 UV-lampen worden ieder direct aangesloten op de opvoer vanuit de showbak. De opvoerpomp heeft het water op dat moment al over het hoogste punt getild en de zwaartekracht zorgt er dan voor dat er voldoende water langs de UV-lampen gaat. De opvoerpomp zal op dat moment nog ruim 7.500 liter per uur door de leiding gooien en dat is te veel stroming om de UV-lampen hun werk te laten doen. Daarom een bypass en een kogel kraan om de doorvoer zodanig te regelen dat deze een optimale werking van de UV-lampen. Op deze manier bespaar ik de aanschaf van 2 pompen en bijbehorend elektriciteits verbruik.

Ik heb het even quick en dirty in paint gegooid. Ik heb maar één van de 2 opvoerleidingen getekend je moet het dus met 2 vermenigvuldigen.
1531413704013.png
 

Nikita

Senior Forumlid
#44
Je zou eens naar een aqua medic helix kunnen kijken. Die is iig zeewater bestendig. Ik zou inderdaad geen rvs variant aandurven. En ik heb zelf geen goede ervaringen met jbl. Na 2 jaar begon de behuizing te vergaan.

Bypass op de opvoer is prima, wel verstandig om ze samen te schakelen met de opvoer. Mocht deze dan uitvallen dan staan ze niet droog. En dan kan het snel heet worden...
 
OP
OP
H

hensie44

ZeewaterForum lid
#45
Filmpje!!

Ik ben vandaag bezig geweest met een camera en premiere hierbij het resultaat. Ik zal er geen televizier ring mee winnen :). Maar het geeft een iets levendiger beeld dan de statische foto's die tot nu toe gepubliceerd zijn.


En ja, het maakt op dit moment nog veel te veel kabaal, mijn telefoon geeft 55 db. aan :-(
 

Bovenaan